Kunstrolschaatsen

 

Kunstrolschaatsen is een verzamelnaam van kunstrijden en formatierijden. Het kunstrijden wordt weer onderverdeeld in de disciplines Vrijrijden, Figuren, Paarrijden en Dansen.

Kunstrijden kan vergeleken worden met kunstschaatsen, alleen het grote verschil is het onderstel van de schaatsen en de ondergrond, maar er zijn zeker ook veel overeenkomsten. Bij beide onderdelen worden küren gereden op muziek met sprongen en pirouettes die bijna allemaal dezelfde naam hebben (zoals Rittberger), deze worden door een jury beoordeeld. De sprongen en pirouettes worden samen met een passenserie en arm/been-bewegingen gereden op het karakter van de muziek. Dit is wat de sport zo aantrekkelijk maakt en vele, met name jonge, meisjes er toe beweegt om te gaan kunstrolschaatsen.

In Nederland zijn 12 verenigingen (verdeeld over geheel Nederland) met ongeveer 650 leden. Deze verenigingen zijn aangesloten bij de Nederlandse Rolschaatsbond. Nederland is, in tegenstelling tot andere landen, maar een speldenknop op de kaart van rolschaatslanden. Italië, Spanje, USA en Australië zijn landen met naam in de rolschaatswereld, maar ook in Duitsland en Japan wordt het kunstrolschaatsen als topsport gezien. Veelal domineren landen als Italië en Spanje tijdens de E.K.’s en W.K.’s.

Zoals hierboven al werd omschreven bestaat het Kunstrijden uit verschillende disciplines. Meer uitleg per discipline is te vinden op “RV Olympia”, “uitleg disciplines”, “Kunstrolschaatsen”. klik dan op resp. “Vrijrijden”, “Figuren”, “Dansen”, “Showrijden”.