(Rol)dansen

Dansmuziek 2015 (toegevoegd op 29 januari 2015)
Klik hier voor de dansmuziek van 2015

Toelichting TCK:
Via bovenstaande link kan de dansmuziek voor 2015 worden gedownload.
Per klasse zijn er 2 verplichte dansen. Van iedere dans zijn er 3 verschillende muziekjes. Zie de inhoudsopgave in de dropbox.
Let even op dat je niet ‘couples’ neemt.

Ter voorbereiding voor de wedstrijden is het goed om naar de muziek te luisteren en te tellen in combinatie met de danspassen.

Toegevoegd per 28 september 2011: Bijlage 5 Kunstrijreglement Dans (febr. 2011)

Deze discipline kent 2 categorieën, t.w.: het paardansen en het solodansen (ook wel roldansen genoemd). Het “dansen” is een discipline die nauw aansluit bij het paarrijden. Het grote verschil tussen beide disciplines is dat bij dansen geen sprongen en liften boven het hoofd zijn toegelaten. Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie moeten uitgevoerd worden.

Dansen is sierlijk, schaatstechnisch moeilijk en mooi om naar te kijken. De bewegingen moeten met een grote nauwkeurigheid uitgevoerd worden. Er is een onderscheid in de verplichte dans en de vrije dans. De verplichte dansen bestaan uit een vast, repeterend patroon, waarin alle passen en beats voor zowel de heer als de dame zijn bepaald. De muziek wordt van tevoren vastgesteld.

Klik hier voor het eerste video-filmpje van een dans
Klik hier voor het tweede video-filmpje van een dans


In de vrije dans kunnen de paren zelf bepalen welke elementen zij aan de jury laten zien, ook de muziekkeuze is hier vrij. Bij dansen gaat het vooral om eenheid, voetenwerk, uitstraling, maatwerk, creativiteit en originaliteit.

Als 2e categorie kennen we het “roldansen”. De regels zijn hetzelfde met uitzondering van het feit dat er nu geen paar op de vloer danst, maar slechts 1 rijder/rijdster. Aan deze discipline wordt bij RV Olympia ook aandacht besteed.
De Danstrainingen worden op zondagmorgen gegeven, de juiste trainingstijden staan op de ledenpagina, onder “jaaragenda”.

De TCK (Technische Commissie Kunstrijden) laat, in samenwerking met de trainster, aan het begin van ieder seizoen weten in welke klasse een lid is ingedeeld en aan welke wedstrijden een lid deelneemt.